Do Košíku za slovenskou kuchyní

K restauraci Farma Košík v nevelké vsi Tuchom na Nymbursku žádné směrové či reklamní cedule podél cesty nikde nečekejte.  V roubené chalupě s funkční pecí se odehrávají úžas budící gastronomické exkurze Václava Košnáře. Ač v místě není nic extra zajímavého, míří sem často fandové české a slovenské kuchyně, kterou s láskou chystá Václav Košnář, nejen proto, aby ochutnali znamenitě připravené pokrmy z receptur našich předků, ale aby si vyslechli i něco z bohatého rejstříku jeho rad a až neuvěřitelných příběhů.

Úžasná, ale nebezpečná je zdejší zelňačka. Hustá, poněkud důrazněji kořeněná, umocněná vzácně chutným a pevným zelím. Ještě dále se na ní podepisuje domácí klobása. Dodá jí pikantu a pocitu z nevšedního sousta. A její „nebezpečí“? Pan šéf nešetří na množství. Takže vy zápasíte se dvěma možnostmi. Když sníte porci jako pro regiment riskujete, že nic dalšího už nezdoláte. Přesto si naši žáci mohli sami pod odborným dohledem pana Košnáře uvařit halušky nejen se zelím a uzeným masem, ale i s brynzou a domácí slaninou. Jako moučník si naše parta kuchtíků připravila domácí lívance se zakysanou smetanou včetně domácí marmelády.

Pokud chcete mít jistotu, že se dočkáte místa i jídla, musíte si rezervovat stůl. Dostává se vám tak ale i výhody poručit si jídlo, které máte rádi. Tým kuchyně se šéfem v čele vám je na daný termín připraví.

 Při odjezdu potom asi každý, kdo se tu kdy zastavil, vděčí tomu, co ho sem přivedlo, a v duchu si umiňuje: „určitě zase brzy na shledanou!“

Děkujeme za možnost uspořádat tuto krásnou akci díky OP JAK

Karel Diviš, zástupce ředitele pro OV