Exkurze do nymburského pivovaru

Dne 20. 10. 2022 třída KČ3C zamířila do nymburského pivovaru, aby vyzkoušela nejoblíbenější nápoj spisovatele Bohumila Hrabala. Žáci se seznámili s výrobou sladu a  piva s důrazem na bezodpadové hospodaření. Na závěr exkurze měli možnost pivo i ochutnat. Pivovar vaří 8 druhů světlých piv včetně jednoho nealkoholického, jeden polotmavý speciál, jeden tmavý ležák a jeden tmavý ležák s příchutí čokolády.

Celá výroba piva je obsažena v pivovarském pořekadle:

„Domoč, dosuš, dovař, dokvaš, dotoč a dopij“.

Domoč – řádně namočit ječmen podle druhu a ročního období

Dosuš – řádně dosušit slad, aby se neporušily enzymy a slad neplesnivěl

Dovař – řádně dovař várku, aby neobsahovala koloidy a byla zcukřená

Dokvaš – řádně prokvasit piva na spilce i ve sklepě, aby mělo plnou chuť

Dotoč – jak velký tank ve sklepě, tak malý soudek na stáčírně se musí dotočit, aby se provzdušněním nepokazil

Dopij – nedopiješ-li pivo, dáváš tím najevo, že ti nechutná nebo jsi to naopak přehnal a už nemůžeš – obojí je špatné, protože pivo se pije na žízeň i pro žízeň

Po vydařené exkurzi, která byla spojena s řízenou ochutnávkou, žáci vyplnili pracovní list, kde si ověřili své čerstvě nabyté znalosti.

Bc. Eva Kožíšková