Gastronomie na první dotek

V pátek před Vánoci se třídy KČ2B a KČ3B vydaly poznávat gastronomii a historii do našeho hlavního města, do Prahy. Žáci měli možnost zažít pocit turisty, který přijede na neznámé místo, do velkého města a musí se během chvilky zorientovat.
My jsme přijeli na pražské Hlavní nádraží „Wilsoňák“ v deset hodin ráno. Z nástupiště jsme se hned vydali do haly, kde jsme si toto místo historicky přiblížili. Vrátili jsme se zpět do období, kdy vznikalo, do druhé poloviny 19. století. Zároveň jsme se seznámili se všemi gastropodniky, které zde mají své pobočky (Costa Coffee, Burgerking, Paul,….).
Druhou zastávkou bylo Masarykovo nádraží, které je historicky ještě zajímavější a i hezčí, než to Hlavní. Také je starší, téměř o 30 let, je v provozu od roku 1845 a v počátcích sem přijížděl jeden vlak za den. I tato budova je připravena na hladového turistu, je zde Creperia, Fornetti, i hospoda Masaryčka. Hned vedle historické budovy vyrostla nová Masaryčka. Je to ultramoderní budova od architektky Zahy Hadid; v přízemí jsou kavárny, Sushi bar, Gelateria, atd.
Po získání povědomí o gastronomii na první dotek v Praze jsme se vrátili na „Wilsoňák“, zašli do preferovaného fastfoodu nebo moderních veganských podniků a pak už nás čekala cesta domů a samozřejmě začínají vánoční prázdniny.
Ing. Martina Červená
