Kurz středomořské kuchyně

V Labence se uskutečnil díky NROS Kurz středomořské kuchyně, vakuování a konzervace potravin. Projekt byl zaměřen na přípravu pokrmů z čerstvých surovin, převážně ryb a zeleniny a zúčastnili se ho žáci 2. a 3. ročníku oboru kuchař. Nedílnou součástí kurzu bylo naučit se ergonomii provozu a neplýtvání surovinami. Žáci si sami vyzkoušeli vakuování surovin včetně zavařování přebytečných porcí pokrmů a jejich konzervace. V České republice mají domácnosti na svědomí více než 53 % vyhozených potravin! Plýtvání v domácnostech je zapříčiněno špatným plánováním nákupu, nakupováním více potravin, než skutečně potřebujeme. Proto jsme touto formou žákům chtěli ukázat, jak se dají hospodárně využívat a uchovat pro další použití přebytečné suroviny nebo již uvařené pokrmy.

Žáci byli rozděleni do skupin tak, aby se všichni mohli zapojit do přímé pracovní činnosti. Kurz vedl odborný lektor, mistr kuchař pan Aleš Karpíšek, který má dlouholeté a praktické zkušenosti ze zahraničí a je šéfkuchařem významného řetězce restaurací Ambiente.

Cílem našeho projektu bylo obohatit naše žáky o další profesní zkušenosti, ke kterým se v běžné praxi nedostanou. Žáci získali možnost rozšířit si obzor o netradiční gastronomii a někteří i poprvé ochutnat lahůdky středomořské kuchyně. K závěrečné hostině byla přizvána i paní ředitelka a pochvala z jejích úst byla odměnou pro všechny.

Karel Diviš – zástupce ředitele pro OV