Na Jitřence už umíme sushi i hamburgery
V rámci projektu Šablony, který spolufinancuje MŠMT a Evropská unie a do kterého je naše škola zapojená, se žáci ubytovaní na Jitřence zúčastnili už dvou kurzů rozvíjejících jejich znalosti a dovednosti v gastronomických oborech. První z nich se konal v Seleticích a byl to kurz přípravy hamburgerů, který žákům zprostředkoval pan Jaroslav Zelenka, kuchař firmy Dvůr Seletice. Zároveň účastníci absolvovali prohlídku celé farmy a získali spoustu informací o původu surovin, bio zemědělství, chovu zvířat a zejména se přesvědčili o tom, že když se řemeslo dělá s láskou a zápalem, výsledek vždy stojí za to.
Druhou zajímavou aktivitou byl kurz sushi, vedený lektorem Lukášem Flídrem. Žáci se dozvěděli zajímavosti o sushi, japonské kuchyni a kultuře. Ale nejzajímavější bylo, že si mohli sushi sami připravit z čerstvých surovin a následně uspořádat ochutnávku spojenou s příjemným posezením. Všichni strávili krásný večer díky projektu a ochotě lidí, kteří svému řemeslu dobře rozumí. Jsme rádi, že se naši žáci chtějí naučit nové věci a dál se zlepšovat ve svém oboru.
Bc. Klára Schulzová