Programy a projekty
Projekty:
- Projekt „Otevři dveře jazykům“ realizovaný v rámci výzvy EU Peníze středním školám
- Projekt „Modernizace škol zřizovaných Středočeským krajem“
- Projekt „Transformace nevyužívaného prostoru SOU Poděbrady na vzdělávací studio odborné výuky“
- Vaření je hoby
- 72 hodin
- Světový den výživy II
- Projekt MF DNES – STUDENTI ČTOU A PÍŠÍ NOVINY
- Projekt ESF „Teplá a studená kuchyně dle Národní soustavy kvalifikací“
- Projekt „Světový den výživy“
- Projekt „Enter Your Future“
- Žít zdravě se vyplácí
Projekt „OTEVŘI DVEŘE JAZYKŮM“ realizovaný v rámci výzvy EU Peníze středním školám
Střední odborné učiliště společného stravování, Poděbrady, Dr. Beneše 413/II realizuje od července 2012 projekt „Otevři dveře jazykům“ v rámci výzvy Peníze středním školám, který je spolufinancován z fondů EU.
Předmětem projektu je inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků a inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Více o tomto projektu zde…
„MODERNIZACE ŠKOL ZŘIZOVANÝCH STŘEDOČESKÝM KRAJEM“
Střední odborné učiliště společného stravování, Poděbrady, Dr. Beneše 413/II bylo zapojeno do projektu Středočeského kraje „Modernizace škol zřizovaných Středočeským krajem“, který byl financován grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu Evropského hospodářského prostoru (EHP).
Cílem projektu bylo zkvalitnění podmínek vzdělávání ve školách prostřednictvím jejich modernizace multimediální didaktickou technikou a využívání znalostí a dovedností učitelů, které získali dalším vzděláváním v oblasti informačních a komunikačních technologií. Více o tomto projektu zde…
„Transformace nevyužívaného prostoru SOU Poděbrady na vzdělávací studio odborné výuky“
Střední odborné učiliště společného stravování Poděbrady realizuje od listopadu 2013 projekt „Transformace nevyužívaného prostoru SOU Poděbrady na vzdělávací studio odborné výuky“, který je spolufnancován z fondů EU, konkrétně z regionálního operačního programu Střední Čechy. Více o tomto projektu zde
Dne 26. 3. 2014 navštívil naši školu náměstek hejtmana Středočeského kraje pro oblast školství, mládeže a sportu pan PaedDr. Milan Němec. Důvodem jeho návštěvy byl zájem o pokračování stavebních prací na projektu „Transformace nevyužívaného prostoru SOU Poděbrady na vzdělávací studio odborné výuky“, na jehož realizaci se Krajský úřad Středočeského kraje podílí spolu s Regionálním operačním programem Střední Čechy. Pan náměstek se zúčastnil i porady vedení, která se právě konala v budově školy a poté zavítal do střediska praktického vyučování Labenka, kde stavební práce probíhají. Prošel rekonstruované prostory a živě se zajímal o problémy spojené s projektem. Věříme, že byl s průběhem prací na projektu spokojený a že celou akci zdárně dokončíme. Více ve fotogalerii
VAŘENÍ JE HOBY
- Exkurze
Dne dne 22. října 2014 se naši žáci zúčastnili exkurze do firmy Jatka Český Brod a. s. a do výrobny uzenin v Čelákovicích. Z fotografií v naší fotogalerii je patrné, že se naši žáci nebojí postavit k práci a výroba špekáčků jim jde na jedničku
- Česká kuchařská špička v Labence
- května 2014 zavítal do Labenky kapitán Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR pan Jan Horký, který reprezentuje českou kuchyni po celém světě. V rámci projektu Vaření je hobby 20 našich žáků připravovalo pod jeho vedením takové pochoutky, jako např. grilované krevety, šafránové rizoto, koriandrový krém se zelenými tomaty, hlínu z dýňového chleba, uzená kačeří prsa, karotkové pyré s pomerančem, vepřovou panenku a další a další dobroty
- Beseda se Zdeňkem Pohlreichem
V rámci projektu „Vaření je hobby“, do kterého je naše škola zapojena, se mohli žáci a učitelé setkat se známým českým šéfkuchařem a moderátorem pořadů o vaření Zdeňkem Pohlreichem. Přátelské chování, profesionalita, vtipné komentáře a otevřené odpovědi na jakékoliv otázky – takové bylo jeho vystoupení . Hodina a půl určená na besedu utekla jako voda. Díky za zajímavé a milé dopolední setkání, pane Pohlreichu J. Beseda se Zdeňkem Pohlreichem
V rámci projektu „Vaření je hobby“, do kterého je naše škola zapojena, se mohli žáci a učitelé setkat se známým českým šéfkuchařem a moderátorem pořadů o vaření Zdeňkem Pohlreichem. Přátelské chování, profesionalita, vtipné komentáře a otevřené odpovědi na jakékoliv otázky – takové bylo jeho vystoupení . Hodina a půl určená na besedu utekla jako voda. Díky za zajímavé a milé dopolední setkání, pane Pohlreichu J. Více ve fotogalerii…
SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY II.
Každoročně je od roku 1981 ve více než 150 zemích světa připomínán 16. říjen jako Světový den výživy. Slaví se na základě rozhodnutí konference OSN pro výživu a zemědělství (anglicky: Food and Agriculture Organization, FAO) z roku 1979, ve výroční den založení této organizace v roce 1945.
V rámci projektového dne, pod názvem „Světový den výživy“ žáci naší školy navštívili potravinářské výrobní závody. Mezi vybrané závody patřil např. Cukrovar Dobrovice, závod ALTIS Kolín, s.r.o., Postřižinský pivovar v Nymburce nebo farma v Přední Lhotě. Zde se žáci seznámili s výrobou potravinářských výrobků s důrazem na bezodpadové hospodaření. Pomocí prezentace zúčastnění žáci přiblížili i ostatním žákům výrobu cukru a zpracování sóji. Ukázka prezentace z výrobního závodu ALTIS Kolín, s. r. o. zde a Cukrovaru Dobrovice zde
STUDENTI ČTOU A PÍŠÍ NOVINY
Mediální skupina Mafra s.r.o. vyhlásila projekt MF DNES „Studenti čtou a píší noviny“. Tuto výzvu přijala třída M2, která se do něj zapojila. Odměnou za účast je předplatné MF DNES zdarma. Účast úzce souvisí s předmětem Tvůrčí psaní, který se vyučuje ve 2. ročníku nástavbového studia. Patronem celé akce se slala Mgr. ladislava Vanňková, která zároveň jmenovaný předmět vyučuje. Žáci mají zpracovat eseje na dvě témata. 1. téma zní „Volby jako právní základ státu“, téma č. 2 má název „Moje škola, moje budoucnost!?“. 2. října 2013 10 vybraných prací odesláno do soutěže. Ukázky z prací našich žáků na téma č. 1 si můžete přečíst zde a téma č. 2 zde
TEPLÁ A STUDENÁ KUCHYNĚ DLE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ
Naše škola se zapojila do projektu ESF „Teplá a studená kuchyně dle Národní soustavy kvalifikací“. Tento projekt má 3 cíle – vytvoření vzdělávací nabídky dalšího vzdělávání, kurz vzdělávání pro naše pedagogy a pilotáž vytvořených vzdělávacích programů a zkoušky profesních kvalifikací dle platných standardů NSK. Více informací zde. Článek k průběhu projektuzde. 11. a 12. ledna 2014 byl projekt ukončen závěrečnými zkouškami účastníků. Fotoreportáž z těchto zkoušek naleznete zde
SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY
EXKURZE DO PARNÍ PEKÁRNY
Dne 18. října 2012se zúčastnila třída M2 s paní učitelkou Kamilou Brunclíkovou a s paní zástupkyní školy Ladislavou Vaňkovou exkurze do parní pekárny U Macháčků v rámci projektu „Světový den zdravé výživy“.
Tato pekárna byla znovu otevřena v roce 1992. Zaměstnanci pracují na 2 směny v celkovém počtu 24. Setkali jsme se zde i se dvěma žáky 1. ročníku naší školy z oboru Pekař. Celým provozem nás provázel pan P. Svoboda, který vysvětloval, jak probíhá samotná výroba slaného i sladkého pečiva. Všechny jejich výrobky jsou bez chemických přísad. Používá se mouka, voda, kvásek, sůl, cukr a posypové suroviny jako je kmín, mák a hrubá sůl. Zajímavostí je, že většině lidí chutná více soli na pečivu, ale EU nepovoluje solit všechny pekárenské výrobky, kvůli zdraví. Každý den se zde zpracuje 5 tun mouky. Většina supermarketů prodává hluboce zmražené výrobky, kam se nedává cukr, který však při pečení dodává pečivu správnou barvu.
Pan Svoboda si chce zachovat tradici parní pekárny, používá stroje z 30. let minulého století. Pan majitel nám sdělil, že na tak malou pekárnu a malé prostory má docela dost zaměstnanců. Představoval by si 3 zaměstnance: hlavní vedoucí, který je za všechno odpovědný, pomocník a pecák, ale to je jen idea.
Na konci exkurze jsme ochutnali housky a čerstvý žitný chléb, který byl hodně chutný. Exkurze byla zajímavá, protože jsme se toho spoustu nového dozvěděli. Foto z této akce…
Zapsala: Aneta Jírová, M2
MUZEUM GASTRONOMIE
Ve čtvrtek 18. 10. 2012 jsem se skupinou žáků našeho učiliště navštívila Muzeum Gastronomie v Praze. Muzeum je poměrně nové, ale po vstupu do útrob nádherného domu z devatenáctého století, který se krčí za ikonou sedmdesátých let minulého století, obchodním domem Kotva, jsme se vrátili o spoustu století zpět. Průvodkyně vyprávěla o počátcích stravování, kdy se lidé živili zbytky potravy po zvěři, v podstatě mršinami. A postupně nás provedla jednotlivými stoletími, která přinesla do tohoto oboru mnoho nového.
Prvním dotekem tepelného zpracování byly varné jámy, následoval horký kámen, dýmná jizba a po objevení komínu i další složitější typy vaření. Postupně jsme se propracovali až do současnosti, navštívili jsme bar i hospodu a seznámili se s jídelním lístkem z luxusního podniku z počátku minulého století. V nabídce byly např. dušené ledvinky s bramborem za Kč 12,- nebo vepřová pečeně se zelím a bramborem za Kč 16,-.
Šedesát minut uběhlo, a my jsme opustili tento krásný dotek historie a vyšli ven. Jaké bylo naše překvapení, když jsme v této nádherné uličce uviděli naproti budovu čtyřhvězdičkového hotelu s čínskou restaurací v přízemí, reprezentující krutou současnost! Náš krásný pocit z minulosti se rozplynul…
Zapsala: Ing. M. Červená