Spolu u stolu

Projekt „Spolu u stolu“ byl financován nadací NROS, Odborné vzdělání – cesta k úspěšné budoucnosti, The Velux Foundations a byl realizován ve dnech 6. a 7. 2. 2024. Zúčastnili se žáci třídy KČ2C a vybraní žáci ze tříd KČ2B a KČ3A.

Myšlenka projektu vznikla z přání nebo můžeme říci touhy zažít cateringovou slavnostní hostinu v roli hosta a také se naučit, jak catering vlastně funguje. Oslovili jsme proto cateringovou firmu White Circus, která nám dovolila nahlédnout pod pokličku a připravila pro naše žáky celodenní program. Dopoledne vyplnila přednáška o různých typech „eventů“, jaká je nabídka jídel, nápojů a také jak rozdílný je servis a jak náročná je celková organizace. Žáci nejvíce ocenili ukázky vývoje trendů z posledních let až k těm nejmodernějším, které přednesl šéfkuchař Vladimír Čech. Vysvětlil žákům, jak nakládají se všemi surovinami co nejhospodárněji, aby nevznikal zbytečný odpad. Vždyť vypěstovat dobrou surovinu dá hodně práce, a proto bychom se k nim měli chovat s respektem. Výsledný pokrm musí dávat smysl. Dále naši žáci se zaujetím poslouchali vyprávění o zážitcích z 20ti leté praxe provozního ředitele Vítězslava Feča a ředitelky firmy Milady Janákové. Vzhledem k tomu, že catering je jídlo, které cestuje za svými strávníky, je naprosto nezbytná perfektní příprava – na nic se nesmí zapomenout. Ale to nejdůležitější je sehranost týmu – práce jednoho závisí na práci druhého a navzájem se musí podržet. Je to jako rodina a mohu říci, že přátelská atmosféra pohltila i nás.

O přestávce se nám White Circus představil vynikajícím občerstvením a následně pak obědem v netradiční podobě.

Odpoledne bylo v duchu příprav na večerní gala večeři. Žáci si rozdělili pozice od koordinátora eventu přes bar, dekorace, prostírání až k přípravě jednotlivých chodů v kuchyni. Kuchaři nabízeli dětem k ochutnání tradiční suroviny v netradičním zpracování. Pod vedením profesionálů se dílo podařilo a večer nás čekala slavnostně prostřená tabule, ke které jsme společně zasedli „Spolu u stolu“ a ochutnali jsme naprosto nové chutě.

Jak to u cateringu bývá, závěr akce znamenal úklid. „Lokace“ neboli prostory konání eventu musí být předány v ještě lepším stavu, než byly před začátkem akce.

Děti byly opravdu nadšené, ještě cestou vlakem domů si vyprávěli o zážitcích celého dne. Já osobně jsem velmi ráda, že jsme dětem mohli ukázat krásu našeho oboru. Na vlastní oči viděly, že když se dělá srdcem, může vzniknout něco báječného. A také, že existují firmy, kde se zaměstnanci respektují a podporují navzájem, protože mají stejný cíl.

Marie Kolářová, učitelka odborného výcviku