Jitřenka a zážitková gastronomie
![](https://soupdy.cz/wp-content/uploads/2023/04/thumbnail_processed-ace98533-95d5-433b-93e2-c12a01c1ed3c_XNDvxm2J-400x280.jpg)
Zážitková gastronomie je způsob stravování, kdy host očekává nějakou formu prožitku, nejlépe však všech smyslů, aby odcházel plný dojmů. Nejedná se pouze o drahé luxusní podniky, ale dají se sem zahrnout i podniky například nabízející přípravu steaků na lávových kamenech, či stravovací zařízení s otevřenou kuchyní. Tuto definici nabízí Wikipedie. Abychom si to vyzkoušeli v praxi, vydala se skupinka žáků z Jitřenky na running sushi do CČM v Praze. „Usadili jsme se k barovému pultu a na pásu kolem nás jezdili talířky a mističky s různými druhy sushi a dalšími pokrmy. Vzali jsme si, na co jsme měli chuť, a snědli, co mohli. Po hodině už jsme jen funěli a užili si rozchod v obchodním centru. Celé akci předcházela důkladná příprava na Jitřence, takže jsme si řekli zajímavosti o sushi, učili se jíst hůlkami a shlédli videa o přípravě sushi.“
Bc. Klára Schulzová