Naše dobroty na Zahradním festivalu

Letos už potřetí jsme se zúčastnili Zahradního festivalu, který pořádá SZeŠ Poděbrady. Tato akce má podtitul “Oslava přírody a života v ní, inspirace pro výuku, relaxace”.Naším úkolem je postarat se o spokojená bříška návštěvníků a hlavně jim nabídnout jednoduché a chutné jídlo připravené z plodů vypěstovaných na zahrádce. V našem stánku nechyběla dýňová polévka, cuketový tataráček ani mrkvové řezy. A jelikož šly naše zeleninové speciality na odbyt, věříme, že naše prezentace zahradních pochoutek byla úspěšná.

Dýňová polévka

V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme na něm do sklovata nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupanou a na větší kostky nakrájenou muškátovou dýni a ještě chviličku vše smažíme, aby se nám suroviny rozvoněly. Zalijeme studenou vodou tak, aby byla zelenina zcela ponořená, promícháme a vaříme na mírném plameni, dokud dýně nezměkne. Když je dýně měkká, stáhneme hrnec z plamene, přilijeme do něj smetanu na vaření, podle chuti osolíme, opepříme a rozmixujeme obsah hrnce tyčovým mixérem dohladka. V případě, že se vám zdá polévka moc hustá, můžete zředit vodou a ještě chvíli povařit. Podáváme zakápnuté dýňovým olejem (je dost výrazný, takže stačí pár kapek) – nemusí být. Po případě můžeme přidat lžíci zakysané smetany.

Cuketový tatarák

Cuketu nastrouháme nahrubo a vymačkáme z ní šťávu. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli se špetkou soli. Až bude zlatavá, přidáme utřený česnek. Ještě orestujeme a dáme stranou. Do hrnce dáme nastrouhanou cuketu a jemně posolíme. Necháme dusit cca 5 minut na nejnižším plameni. Ochutíme sójovou omáčkou, kečupem, hořčicí, mletou paprikou, pepřem a chilli.

Pomazánka z dýně Hokaido

Dýni omyjeme, vydlabeme semínka, nakrájíme na kostky a dáme na plech. Osolíme, opepříme, přidáme bylinky a zakapeme olivovým olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C dokud se dýně neupeče. Necháme vychladit, přendáme do mísy, přidáme tvaroh a lehce zakápneme citronem, rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme hrst slunečnicových opražených semínek, promícháme, případně lehce dosolíme.

Kuskus s cuketou a mrkví

Mrkev očistíme, nakrájíme na nudličky. Cuketu nakrájíme na půlkolečka, cibuli na kostky, česnek na plátky. Na oleji orestujeme cibulku, přidáme česnek, mrkev a za chvíli cuketu, osolíme, opepříme, ochutíme sójovou omáčkou. Dusíme na skus, vypneme zdroj tepla,  vsypeme kuskus a zalijeme horkou vodou (poměr 1:1), zakryjeme a necháme bobtnat. Po nabobtnání odkryjeme a promícháme.

Cuketový guláš

Cuketu nakrájíme na kostičky (mladou nemusíme loupat), cibuli nakrájíme nahrubo, rajčata a brambory nakrájíme také na kostičky. Na oleji orestujeme cibulku, přidáme lžičku mleté papriky, zarestujeme a přidáme nakrájenou cuketu, dusíme cca 5 minut. Přidáme nakrájené brambory, po chvíli rajčata, okořeníme pepřem a přidáme kečup, zalijeme horkou vodou a dusíme cca 15 minut. Dochutíme česnekem, majoránkou a solí.

Podzimní salát

Očištěnou dýni nastrouháme nahrubo, nakrájíme zelí, cibuli nakrájíme na jemno, papriku na menší kousky. Všechno dáme do mísy, promícháme a mírně osolíme. Bílý jogurt smícháme se zakysanou smetanou, opepříme, osolíme a přidáme česnek. Dresink dáme do mísy a promícháme.

Cuketový nákyp

Oloupanou cuketu a sýr nastrouháme nahrubo, salám nakrájíme na drobné kostičky, přidáme vejce, olej, cibuli, česnek, zahustíme moukou s kypřícím práškem, ochutíme kořením (majoránka, petrželka a dle chuti) a osolíme. ¨Hmotu rozetřeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáče, pečeme do růžova cca 45 min. a pečeme překryté.

Cuketovo-mrkvová buchta

Cuketu nastrouháme, mrkev očistíme a také nastrouháme. Celá vejce se špetkou soli vyšleháme do pěny a po troškách přidáváme cukr. Opatrně zapracujeme cuketu s mrkví olejem. V míse smícháme mouku, kakao, skořici a kypřící prášek do pečiva a tuto směs vmícháme pomocí stěrky opatrně do vaječné pěny. Hmotu pak nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku. Pečeme cca 30 minut při 180˚C.

Mrkvové řezy z Poděbrad

Mrkev nastrouháme na jemno. Cukr utřeme s vejci, přidáme mrkev, olej a prosátou mouku s kypřícím práškem. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme při 150˚C. Upečené řezy buď pocukrujeme, nebo potřeme marmeládou a posypeme kokosem.

Buchta z dýně

Dýni hokaido očistíme a jemně nastrouháme. Lískové ořechy nasekáme nahrubo. Vejce s tukem ušleháme do pěny, přidáme dýni, ořechy, mouku, med, mletou skořici, mléko, cukr vanilkový cukr. Těsto nalijeme na plech vyloženým pečícím papírem a pečeme cca 25 minut na 175 ˚C. Vychladlou buchtu přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme.

Dýňový džus

3 kg oloupané a nakrájené dýně, 1,2 kg cukru, 2 citróny, 2 lžičky kyseliny citrónové, 2.5 litru vody- nechat marinovat 24 hodin v chladu. Potom uvařit, rozmixovat, a buď smíchat s cca 10 litry převařené studené vody anebo nalít do sklenic, sterilizovat a podle potřeby naředit.